Гръцката драма губи сила. Това може да се види особено ясно на пазарите на облигации. България беше нарочена за жертва от спекулантите на дълговите пазари, след като преговорите между Гърция и кредиторите се провалиха и стана ясно, че правителството в Атина ще проведе референдум за мерките за икономии.

Вчера българските държавни облигации с 10-годишен падеж бяха най-бързо поевтиняващите в Източна Европа. Повод за атаката срещу дълга на България даде сериозният дял от 28% на на банките с гръцки капитал в банковата система на страната.

А след като българската държава емитира облигации за общо 4.44 млрд. евро на международните пазари през последните 2 години, спекулативните инвеститори разполагат и с необходимите инструменти за атака.

Ако левът не беше обвързан с еврото чрез механизма на валутния борд, цената му щеше да се срине и атаката вероятно щеше да успее.

Днес обаче нещата се успокоиха и българският дълг поскъпва, като търсената от инвеститорите доходност за книжата с 10-годишен падеж намалява със 7.4 базисни пункта, до 3.207%.

Движението на пазара ясно показва, че ефектът от гръцката драма бързо намалява и още по-важно, че българската финансова система е добре защитена от влиянието на кризата в Гърция.