Дребните монети от 1, 2 и 5 стотинки продължават да се търсят, коментира пред журналисти подуправителят на БНБ, управление "Емисионно" Калин Христов, цитиран от БТА.

Това, което се забелязва по отношение на структурата на паричното обращение, е спад на търсенето на монети от 50, 20 и 10 стотинки и увеличаване на търсенето на монети от 1, 2 и 5 стотинки, посочи Христов.

Той обясни това с разрастване на ритейл услугите в България и навлизането в страната и концентрирането на големи търговски вериги, което увеличава търсенето на дребни монети. Големите компании за търговия на дребно не могат да си позволят да не върнат ресто, дори и то да е 1, 2 или 5 стотинки, коментира Христов.

Друга причина за повишеното търсене на дребни монети се корени и в поведението на хората, обясни Христов. Обикновено ние оставяме дребните монети у дома, а не ги носим в портфейлите си и съответно тези монети започват да не достигат в обращение. Така монети от 1, 2 и 5 стотинки продължават да се търсят, независимо от паричния цикъл, сочат данните на БНБ.