Народното събрание да постави целите на проверката на прокуратурата по доклада на финансовия министър Симеон Дянков за сделката с външния дълг на правителството на НДСВ и ДПС, за това настояха от ДСБ. В петък ГЕРБ внесоха в парламента проекторешение, в което предлагат документът да бъде изпратен на прокуратурата.

Тъмносините настояха Симеон Дянков да изиска съвместна проверка на НАП и прокуратурата на финансовите транзакции, кредитиращи сметките на бившия министър на финансите Милен Велчев, както и на заместниците му, взимали решения по сделката, а също и свързаните с тях фирми. Димитър Бъчваров от партията аргументира исканията на тъмносините:

Първо, кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с външния дълг и участвали ли са тази лица или свързани с тях лица в тези сделки като купувачи, посредници и има ли конфликт на интереси, ако е имало такова участие.

Второ, била ли е осигурена от министъра на финансите Милен Велчев достатъчна защита на финансовите интереси на държавата, включително чрез извършване на обичайните за сделки с подобен мащаб анализи на рисковете, възможните вреди, както и на алтернативните решения.

Трето, което е не по-малко важно, освен лицата, които са предложили тези сделки, да се установи кои длъжностни лица са одобрили конкретните схеми и гранични параметри на сделките и участвали ли са тези лица или свързани с тях фирми по-нататък като купувачи или посредници при наличие на конфликт на интереси.

Ако това не се направи, в политическата среда на България ще останат тежки съмнения за злоупотреби, които нямат исторически аналог. Дори и прочутите афери отново с външния държавен дълг на Фердинанд не са били от такъв мащаб.