Докато българските граждани протестират, кабинетът на Пламен Орешарски подготвя кражби в енергетиката, твърдят от Демократи за силна България. Подготвената актуализация в бюджета и намеренията на кабинета да тегли заем облагодетелстват енергийната мафия, обяви председателят на партията Радан Кънев.

Правителството на Пламен Орешарски прехвърля вината за липсата на адекватна политика и решения на управлението на ГЕРБ. Това правеха и министрите на Бойко Борисов, коментира Иван Иванов от партията. „Белене" и „Цанков камък" са проектите, виновни за дефицита от над 1 млрд. лева н НЕК, посочи той.

От партията поискаха да се закрие Българския енергиен холдинг, каквато и да е препоръката на Европейската комисия. Правителството на Пламен Орешарски да обяви прекратяването на проекта Белене и до края на месеца да се либерализира българският енергиен пазар, настояха тъмносините.

От ДСБ се обявиха срещу намерението на правителството да се тегли заем от милиард лева. Министър-председателят Орешарски дължи отговор защо се тегли този заем сега.

От партията определиха като нагъл опит да се запази статуквото идеята да се намалят партийните субсидии, което предложение бе направено от ГЕРБ.