Ден след като НЕК обяви, че прекратява договора с консултанта за АЕЦ „Белене" „Уорли Парсънс", от ДСБ обявиха, че компанията е била свързана с руската „Атомстройекспорт" и това поражда сериозни съмнения за нарушаване на българските интереси в полза на Москва.

От партията представиха документи от руския търговски регистър, според които „Уорли Парсънс" от 2010-та година е партньор на Руската федерация в трето руско предприятие с мажоритарна държавна собственост.

Заместник-председателят на ДСБ Иван Иванов смята, че ако българските длъжностни лица са били уведомени за тази свързаност и не са предприели необходимите действия, то те са виновни и трябва да бъдат съдени.

Според ДСБ тази информация може да окаже сериозно влияние върху страната ни по време на делото в Парижкия арбитражен съд, в което Русия е завела иск за 1 милиард евро обезщетение.

Вчера стана ясно, че НЕК е развалила договора с консултанта по АЕЦ „Белене“ "Уорли Парсънс" и е върнала четири фактури. Днес енергийният зам.-министър Иван Айолов каза, че това се е случило по заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев. Плащания по проекта „Белене“ след неговото спиране през март миналата година станаха причина за разследване на прокуратурата, при което бяха задържани двама бивши шефове на НЕК, а на собственика на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев бяха предявени обвинения и определена рекордна гаранция от 1 млн. лв.

Според прокуратурата решенията на правителството и НС за спиране на проекта са форсмажорни обстоятелства, които освобождават от задължения страните по договора. Според Манчев обаче те не могат да спрат договорите с подизпълнителите, тъй като държавните институции не са страна по тях.