Въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна, съобщава bTV.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Сондите трябва да минат през подпочвените води. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата в образувалите се кухини, тя ще пропадне и ще изчезне. При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа", обясни пред bTV екологът Синтия Недялкова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е така нареченият хидрофракинг. „Хидрофракингът е забранен в редица държави, поради това, че газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район", обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

От Министерство на икономиката обясняват - сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добива. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността", посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.