Педро Диас намали работния си ден почти наполовина и утрои заплатата си след като напусна родната си Португалия, за да се труди като софтуерен разработчик в Осло. Диас казва, че се радва на новата си работа и свободното си време.

С икономика облагодетелствана от нефтени богатства, Норвегия се превръща в победител в надпреварата за квалифицирани работници, докато Европа страда от рекордна безработица, пише Bloomberg.

Безработицата в еврозоната беше 12.1% през юли, а в Португалия стойността на негативния показател е 16.4%.

Безработицата в Норвегия, най-големият производител на петрол в Западна Европа, се задържа на нива под 4% от 2009 г. насам, дори на фона на вълната от търсещи си работа граждани от други европейски държави.

Норвежците са вторият най-богат народ на глава от населението след Люксембург в Европа и имат едни от най-високите заплати в света, съчетани с едни от най-късите работни дни. Средната заплата в страната е 80 000 долара на година, при 20 на сто по-малко работни часове от средните за държавите в Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

И все пак 84% от компаниите в Норвегия изпитват недостиг на квалифицирани инженери, според данни на правителството, като четвъртият най-голям производител на газ в света трудно успява да намери достатъчно служители за добива на горива, който дава 20 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Трудовата миграция от държавите от Европейския съюз към Норвегия е нараснала с повече от 10 на сто през първата половина на годината. Кандидатите за работа пристигат предимно от Източна Европа, въпреки че страната не позволява лесен достъп до своя пазар на труда, тъй като не е член на ЕС.

Населението на Норвегия е 5.1 милиона души, които се радват на публично финансирани здравни грижи и образование.

В замяна на своята щедрост, страната привлича работниците, от които се нуждае, за да бъде в крак с рекордните инвестиции в петролната си индустрия. Разходите за производство на петрол се очаква да нараснат до 211 милиарда крони ( 35 000 000 000) тази година.

Най-голямото предизвикателство в работната среда в Норвегия е езикът. Но все пакси струва да научиш норвежки срещу удовлетворението от работата, сигурността за семейството и доброто заплащане.