Две от най-големите разследващи компании са изявили желание да преследват източените милиарди от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви по време на парламентарния контрол, че са отсяти две компании от общо 11-те отзовали се на поканата на Фонда за гарантиране на влоговете да проследят парите на фалиралата КТБ.

Той допълни, че става въпрос за едни от най-големите в света в тази сфера и че се очаква преговорите да приключат до края на този месец.

По информация на „Капитал Daily” от източник на изпълнителната власт по-вероятно е изборът да падне върху Alvarez & Marsal, но окончателно решение все още не се е взело. И двете компании са специализирани в подобен тип финансови разследвания и развиват бизнес глобално.

Alvarez & Marsal е основана през 1983 г. В момента компанията е с 45 офиса в 18 страни по света с близо 2 500 служители. Тя е била консултант на американското правителство след банкрута на Lehman Brothers, а за работата й по реструктуриране и рекапитализация на банковия сектор в Кипър компанията получила награда за консултантска фирма за 2013 г.

Другата компания на име AlixPartners има 34-годишен опит във финансовото консултиране и също има офиси по цял свят. През тази година тя погълна конкурент в бранша Zolfo Cooper Europe, с което подобри пазарните си позиции в Европа. 

Компанията е носител на множество отличия, сред които за най-големите по Bloomberg включиAlixPartners в топ 5 на най-големите по приходи и пазарен дял компании в консултирането при кризисни ситуации и финансово възстановяване.