Два от ядрените реактори, с които разполага Белгия, са опасни и е въпрос на време да причинят авария, затова трябва да бъдат затворени. Това е мнението на ядрения химик Андре дьо Хальо, който коментира темата в интервю за фламандско издание, цитирано от RTL.

Белгия разполага с две атомни централи и общо седем реактора. Според Хальо, който е снимал документален филм за катастрофата в Чернобил от 1986 г., два от реакторите в Белгия, открити през 1975 г., крият опасност от причиняване на авария заради много слабата им устойчивост и заради старост.

 

Той смята, че първият блок в АЕЦ "Доел" и блок номер едно в АЕЦ "Тианж" следва да бъдат затворени.


На 19 март тази година, седмица след катастрофата в Япония, в АЕЦ "Доел" бе регистрирана авария от втора степен по международната скала за ядрени събития.

 

Според информацията тогава бе открита неизправност в една от водните охладителни помпи, от което нямаше пострадали и сериозни последствия. АЕЦ "Доел" има четири реактора, а последната авария бе открита в най-новия блок, въведен в експлоатация през 1985 г.

 

В тази централа са били установявани два подобни случая през 1992 г. и през 2006 г., като при тях отново не е имало пострадали.


Цитираният в най-новите информации експерт заявява, че е въпрос на време да се случи по-сериозен инцидент в белгийските АЕЦ и дава за пример това, че ако бутилка за газирана напитка е проектирана да издържи на налягане от 120 бара /единица за налягане на флуиди/ на квадратен сантиметър, обвивките на посочените реактори са разчетени за 5 бара.


По неговите думи бетонните основи на първи реактор в Доел са нестабилни, а куполът на първи блок в Тианж е крехък. Той цитира в твърденията си данни на независими експерти.

 

Хальо препоръчва белгийските АЕЦ отново да бъдат национализирани, за да не се обръща толкова внимание на чистата печалба от дейността на централите, а на тяхната сигурност. /БТА/