Решението на Конституционния съд за запазване на двугодишната давност на отпуските потвърждава усилията на министерството да въведе ред при използването на платените отпуски, заяви социалният министър Тотю Младенов. Той отказа да коментира другата част от решението, която отменя срока за изчистване на старите отпуски. От ръководството на КНСБ обясниха, че давността от 2 години важи само за новите отпуски и не обхваща отпуските, натрупани до края на юли тази година, когато влезе в сила новият режим за използването им. 

Министър Младенов коментира решението на Конституционния съд така: “Така са преценили, така са го решили. Ние сме удовлетворени, оттук нататък хората да си ползват отпуските и да няма пречка от работодателите за това.”

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков обясни, че решението на съда за давността на отпуските не важи за старите отпуски, тъй като не могат да се отнемат стари права. Колкото до финансовия проблем с изплащането на обезщетения при съкращаване на лица с много натрупани отпуски Ненков заяви:  “Частично остава, но кардинално се разрешава с тази давност, защото оттук нататък ще има ред на ползване на отпуските, човек ще знае за колко години напред, ако не си използва отпуската, тя изгаря.”

По думите на Ненков, ако един работник има прехвърлени дни отпуск от тази година по независещи от него причини и бъде съкратен през следващата година, той има правно на обезщетение за неизползваната почивка.