Докато недоволни от новите мерки за бюджетни икономии гърци окупираха сградата на финансовото министерство, пазарите получиха новината, че Гърция и европейските й партньори са договорили във Виена в ранните часове на деня нова програма за финансова помощ.

Според плана, част от дълга на Гърция ще бъде редуцирана, в замяна на това страната ще започне незабавно приватизационната си програма на стойност 50 млрд. евро и ще цели орязване на разходите с нови 6.4 млрд. евро – посочил е неназован източник на Reuters.

Планът е с три годишен хоризонт и ще включи в себе си договорените преди година помощи в размер на 110 млрд. евро. Не е ясно ще има ли допълнителни суми, но информаторът е посочил, че се гарантират нуждите на Гърция от кредитиране за тази и следващата година.

Постигнатото споразумение тепърва ще се доработва, така че на срещата на финансовите министри на еврозоната на 20 юни да може да се подпише. Ще е необходимо обаче и одобрението на Европейската централна банка и МВФ.

Днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще представи пред председателя на Еврогрупата Жан – Клод Юнкер новите мерки за икономии и приватизационната програма.

Междувременно кореспонденти на световните агенции в Атина предадоха, че близо 100 члена на профсъюза PAME са блокирали входа пред финансовото министерство. От сградата виси транспарант, който закрива 5 етажа и призовава към всеобща стачка. Дали протестиращите са заели цялата сграда засега е неясно.

Снощи 20 души протестираха с хвърляне на камъни и кофички кисело мляко по правителствения говорител, когато той се качи на подиума на събитие, организирано от управляващата партия ПАСОК.

На гръцкия премиер не му е лесно, тъй като според досегашния план Гърция трябваше вече да се връща на международните кредитни пазари. Но с лихвата от 25%, които пазарът търси по двугодишния гръцки правителствен дълг, на практика тази опция трябва да се изключи.

При това в началото на седмицата рейтинговата агенция Moody's свали гръцкия дълг до едно от най-лошите възможни нива, до рейтинга на Куба и само една степен над рейтинга на Еквадор, който наскоро фалира.

Икономиката на Гърция е в рецесия и страна не може да напредне достатъчно в намаляването на дефицитите си. Миналата седмица МВФ заплаши да наложи вето върху следващия транш от 12 млрд. евро от обещаната финансова помощ – защото Гърция не може да гарантира платежоспособността си през следващите 12 месеца.

По-късно днес Тройката от МВФ, ЕС и ЕЦБ ще обнародва решението си по петия транш за Гърция. Непосредствените нужди на гръцкото правителство са 13.7 млрд. евро, пише BBC.

Вероятно новият план за Гърция включва „меко реструктуриране“ или „репрофилиране“ на дълга на страната към частни кредитори. ЕЦБ досега се противопоставяше на това, тъй като инвеститорите в гръцки дълг са европейски банки и може да се стигне до финансова криза на еврозоната.

Изглежда все пак на Гърция е дадено известно облекчение по дълга, като ще се следи да не настъпи „кредитно събитие“, тоест задействане на плащане по застраховка срещу риск от фалит. Ще се отчетат методологиите на агенциите за кредитен рейтинг и банките, които отсъждат кога един кредит е default.

До този момент европейските банки не са разкрили какви кредити са отпуснали на Гърция, тоест има опасения за тяхната платежоспособност.

Според анализаторите, реструктурирането на гръцкия дълг може би ще приеме формата на забавяне на плащането по дълга с падеж през следващите две години, или пък намаляване на лихвите.