Министерството на икономиката и енергетиката ще отнесе към правоохранителните органи решението на директорите за увеличаване на капитала на проектната компания "Южен поток България".

Увеличението до 397 милиона лева, вписано вчера в Търговския регистър, представлява нарушение на нареждането на министър Васил Щонов от 11-и август за прекратяване на всички действия по проекта за "Южен поток" до привеждането му в съответствие с европейското законодателство, твърдят от пресцентъра на министерството. Разпореждането на министъра е предадено веднага, но още на следващия ден ръководството на "Южен поток България" е подало заявление за вписване на увеличението на капитала в регистъра.

На 7 август 2014 г. министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов изпраща писмо до Българския енергиен холдинг с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода "Южен Поток". На 8 август 2014 г. министър Щонов се среща с изпълнителните директори на "Южен поток България" и БЕХ. По време на срещата подчертава необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязва следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания.

На 11 август министър Щонов издава протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

Въпреки това, на 12 август ръководството на "Южен поток България" подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август.

Проектната компания "Южен поток България" е 50% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 50% собственост на ОАО "Газпром".