Държавата губи близо 500 млн. лева годишно заради престъпления с културни ценности. Това съобщи д-р Щерьо Ножаров от асоциация "Форум", по повод изследване за противодействието срещу престъпността с археологически предмети.

По думите му близо 5000 са активните иманяри в цялата страна, но едва десетима се занимават с износ и трафик на културни ценности. Според статистиката на МВР 30% са разкритите престъпления в тази сфера, а ефективна присъда "лишаване от свобода" се изтърпява само от един човек годишно.

На базата на това, че в страната приблизителният брой на иманяри е 5000, а годишно се разкриват едва 130 досъдебни производства за престъпления за търговия и трафик на културни ценности, говори за неефективното противодействие на престъпността в сектора.

Има възможност един артефакт да бъде изнесен незаконно в чужбина и от чужбина бъде внесен с документ за произход, а в законодателството е премахната възможността и не е задължителна процедурата по регистрация и идентификация. Така иманярството се превръща и в начин за пране на пари.

Според археолози близо 70% от територията България вече е разорана от иманярите и потенциалът от гледна точка на исторически разкопки вече е изчерпан.