Бюджетната комисия прие единодушно поправки, според които публичните дружества с чуждо участие може да са собственици на ниви.

Многомилионните глоби, които заплашваха публичните дружества, собственици на земеделски земи, в които има чуждестранен акционер извън ЕС или офшорна компания, са на път да отпаднат. Такава поправка бе одобрена единодушно в четвъртък на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, пише "Капитал".

Текстът е в преходните и заключителни разпоредби на разглеждания на второ четене закон за пазарите на финансови инструменти и е предложен от депутатите от Реформаторския блок Настимир Ананиев, Мартин Димитров и Румен Христов. Така поправките предстои да се гледат окончателно и в пленарната зала с положително становище oт комисия.

Случаят е показателен с това, че законовите промени не се обмислят изчерпателно при гласуванията и в конкретния казус за един месец съществуване един текст изтри над 100 млн. лв. от пазарната капитализация на десетки дружества и показа на чуждите инвеститори, че не са желани в България и на капиталовия пазар.

В средата на февруари депутатите от всички партии приеха глоби, ако чужденци или фирми с чуждестранно участие извън ЕС притежават земеделски земи. С текстовете се въведоха санкции от 100 лв. на декар за всеки притежаван неправомерно декар и 300 лв. на декар за следващо нарушение, която може да бъде налагана на всеки три месеца. Така под ударите на закона попаднаха всички дружества, листвани на фондовата борса, макар че те няма как да контролират кой купува акции от тях.

Според новите текстовете от четвъртък забраната не трябва да се прилага за публични компании и дружества със специална инвестиционна цел.