Народното събрание закри Националната служба по зърното. По предложение на правителството депутатите гласуваха и отмяна на Закона за съхранение и търговия със зърно, който уреждаше съществуването на тази служба.

Промените предвиждат Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи с цялото си имущество и архив да премине към Българската агенция по безопасност на храните.

Агенцията ще трябва да осъществява контрол за качество на зърното, а останалите активи, пасиви, архиви, права и задължения, както и данните от регистрите на закритата служба ще преминат към Министерството на земеделието и храните.

Според кабинета с закриването на Националната служба по зърното ще се премахне държавното регулиране на съхранението и търговията със зърно и ще осигури функционирането на сектора изцяло на пазарни принципи.

Ще се създадат условия за цялостно и точно прилагане на принципите и правилата на Общата организация на пазара на зърно на Европейския съюз и ще се премахнат ненужните лицензионни и регистрационни режими при съхранение и търговия със зърно в съответствие с политиката за създаване в страната на благоприятна бизнес среда.

Със Закона за закриване на Националната служба по зърното се прекратява и гаранционният фонд, създаден на основание на отменения закон, а имуществото му ще се ликвидира.

Срещу закриването на службата се обявиха депутатите от БСП и най-вече Светла Бъчварова. Според нея това решение на мнозинството ще доведе до увеличаване на сивия сектор.

То ще ощети земеделските производители, като 52 хил. от тях нямат бази за съхранение на зърно и го държат на влог в лицензирани складове. Когато имат влог зърно, негово количество и качество се защитава, а със закриването на службата тази защита отпада.