До 2 седмици правителството трябва да отпусне средства за възстановяване на домовете, пострадали от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново. Това обяви вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев.

 

Плащането на компенсации за къщите е най-спешната задача, след това ще се финансират и инфраструктурните проекти, обясни той. Преди това общините трябвало да обобщят щетите и да подадат информацията към комисията по бедствията, водена от Йовчев, пише “24 часа”.

Ден по-рано вицепремиерът обаче предупреди, че държавата не може да даде цялата сума за построяването на нови къщи.

Всички министерства спешно да потърсят варианти за орязване на бюджетите си и пренасочване на пари от тях към този за щетите от бедствия. Това е поискал вчера на оперативно заседание от министрите си премиерът Пламен Орешарски. Причината е, че от предвидените в бюджета в това перо 70 млн. лв. за годината 26,7 млн. вече са изхарчени. За разпределението на още 28 млн. лв. е било взето решение преди седмица, но тъй като то не е потвърдено от правителството, може да бъде оттеглено. Ако обаче МС го потвърди, във фонда за бедствия остават само 15 млн. лв.

Щетите от бедствието едва ли ще надминат 230 млн. евро, за да поискаме помощ от фонд “Солидарност” на ЕС, прогнозира вчера Йовчев.

Земеделският министър Димитър Греков пък е получил задача да направи спешен преглед на ракетите за борба с градушките. В началото на годината при разпределението на 500-те милиона от инвестиционната програма на него му бяха отказани пари за развитие на системата.

До 80% от разходите по пропаднала заради бедствията реколта ще бъдат покрити, но само за площите, които са напълно унищожени, обясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. За нивите с по-малко щети трябвало да бъде взето специално решение от Министерския съвет.

Регионалният министър Десислава Терзиева е получила заръка спешно да се почисти коритото на р. Белица преди Килифарево. Ремонтът на прохода Хаинбоаз ще отнеме поне месец, докладвала тя.

Едва наполовина от очакваното са молбите за еднократната социална помощ от 325 лв. за пострадали от наводненията, съобщи пък зам. социалният министър Лазар Лазаров. Изчисленията били, че от нея ще се възползват поне 920 души, а до момента са подадени 519 заявления в Агенцията за социално подпомагане. 226 от молбите са от Варна, 260 - от Добрич, а 17 от Велико Търново.

Вчера МС одобри отпускането на 13 обезщетения от по 10 000 лв. на роднините на починалите в потопа.