Основни лекарства за рак на кожата, левкемия и диагностика не се поемат от държавата. За това алармираха от Български пациентски форум. Причината е, че се бавят търговете за съответните медикаменти в Министерство на здравеопазването.

 За други лекарства пък има образувани дълги листи на чакащите и лечението на пациентите се забавя с месеци.

 Десетки тежко болни търсят животоспасяващи медикаменти извън страната, защото не могат да ги намерят в България.

Ангелина Бонева от Български пациентски форум разказва, че за пациентите с рак на кожата липсват основни лекарства: "Пациентът се оказва в следната ситуация - издирва лекарство, пътува до Чехия, плаща много пари и за път, и за медикамента, прибира се, консумира го. Разбира, че лекарството го има в Турция, пътува до там.

 Той прави такъв туризъм и на никой не му пука от това. Говорим за страшно много пари и страшно голямо изразходване на сили".

 От пациентската организация настояват да се променят така законите и наредбите, че всеки пациент с тежко заболяване да има достъп до адекватно лечение. Според тях няма гаранция, че всеки пациент ще получи необходимото медикаментозно лечение, след като лекарствата, които сега се поемат от Министерство на здравеопазването, се прехвърлят към НЗОК.

Причината е, че няма регистри и официална статистика за голяма част от заболяванията. Така средствата, заложени за лекарства за следващата година, може да не стигнат за всички нуждаещи се.