В последните си дни, прекарани в Народното събрание депутатите са приели законови промени, които заплашват да ликвидират индустрията на кабелните оператори. За това алармира Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори.

 

На 1 март, петък, парламентаристите са гласували на първо четене промени в Закона за защита на потребителите.  В него е заложена възможност "компетентен орган" да разваля двустранни договори, подписани между търговска компания и техните клиенти. Това е пряка намеса на трета страна, различна от съда, в двустранен договор и означава директна „национализация” на кабелните мрежи.

 

"Въвеждат комунистически принципи в индустриален бизнес-модела", пише в позиция на асоциацията на кабелните оператори. Възражението им е породено от това, че те ще бъдат поставени в ситуация да инвестират в мрежа, с която на практика не могат да се разпорежда пряко, тъй като бизнес-резултатите им ще зависят от „компетентен” орган, който не и вложил и стотинка в инфраструктура.

 

"Предвидените промени са ярко доказателство за капацитета на българската политическа мисъл, който стига единствено за производство на популистки закони със съмнителен ефект", пишат от асоциацията. "Скрити зад паравана на „потребителския интерес”, предложените текстове не само, че не го защитават, но в действителност товарят както потребителя, така и бизнеса с допълнителни разходи".

 

Кабелните оператори намират прилика между предложените промени със северно-корейския модел на регулиране на бизнеса.  Те обръщат внимание и върху друга интересна подробност, която се въвежда с поправките в закона. Занапред предлагането на нови канали от страна на кабелните оператори ще става практически невъзможно, тъй като кабелните оператори ще бъдат задължени да искат писмени разрешения от всеки абонат, за всяка промяна.

 

Най-засегнати от тази бумащина ще са абонатите на големите оператори, където за прибавяне или отпадане на един канал, ще се налага да се събират над 300 000 декларации, посочват от асоциацията.

 

Отделно, промените ще задължат операторите да се отчитат пред Съвета за електронни медии не на шест, а на всеки три месеца, което допълнително ще увеличи бумащината в комуникацията между институциите.

 

Ето защо кабелните оператори настояват за ясна позиция от страна на Съвета за електронни медии и Комисията за защита на потребителите по промените, които  минаха на първо четене в парламента и могат сериозно да увредят интересите на индустрията.