Държавата още от самото начало трябваше да пресече коментарите. Неумишлено проспа този момент заради незнание и лошо управление. Това коментира пред Нова телевизия експертът по национална сигурност Николай Радулов по повод събитията в банковата ни система през последните дни.

„Службите имат изградени структури, които се занимават с банковата сигурност и те би трябвало да получат предварително информация от своите източници за това какво ще се случи”, обясни Радулов, цитиран от NovaNews.bg.

„Лошото е, че тези структури, които са призвани да прекратяват паниките, да действат превантивно и да долавят признаците на това, което ще се случи, дават лош сигнал”, на мнение е експертът.

„Досега не чух никой да каже по кои текстове прокуратурата ще образува наказателните производства. Има заловени хора, но въпросът е да се докаже дали са го направили”, коментира от своя страна адвокат Марин Марковски.

„В член от Наказателния кодекс се допуска само да се наказват лица, които действат чрез обществени организации, не лично”, обясни Марковски.

„Има и друг закон, който е срещу пазарната злоупотреба с финансови инструменти. Той е действащ от 2007 г. Законът гласи, че при подобна ситуация се предвиждат административни санкции - глоба от 20 до 50 000 лева и от 50 до 10 000 лева”, поясни още Марин Марковски.

„Ако в една държава законът не се прилага, тя не е цивилизована, а е джунгла”, завърши адвокат Марковски.