От началото на февруари работодателите ще могат да кандидатстват за разкриване на зелени работни места, които ще бъдат субсидирани от държавата, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Над 3 милиона лева е бюджетът за реализиране на мярката по националния план за насърчаване на заетостта, като средствата ще бъдат достатъчни за финансиране на около 2100 работни места за период от 6 месеца, допълни Младенов. Министърът на околната среда Нона Караджова припомни, че зелените работни места могат да бъдат в 39 икономически дейности, сред които обработване на води или отпадъци, производство на хартия и стъкло.

За всяко разкрито работно място държавата ще възстанови на работодателя месечно възнаграждение в размер на 240 лева, средства за платен отпуск и за болнични, но няма да се поемат осигуровките. Работодателите ще подават документи в бюрата по труда, обясни министър Младенов.

Важно изискване е предоставянето на писмена декларация, че те нямат изискуеми публични задължения, нямат задължения за неизпълнение на сключени договори по програми, мерки и обучения, както и по проекти по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“,, каза министърът.

По мярката могат да кандидатстват например фирмите по чистотата, но с цел разкриване на нови работни места. Към минималната заплата работодателят може да добави допълнителни средства, а след изтичане на 6-те месеца може да задържи наетите лица на постоянен договор. Министър Младенов обясни, че за следващата година ще се осигури по-голям бюджет за зелените работни места.