Държавата и общините ще плащат обезщетения, ако са причинили вреди на гражданите в нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Това предвижда законопроект за изменение на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, подготвен от управляващите.

Така ще могат да се завеждат по-лесно и с по-голям успех исковете за обезщетение за вреди, причинени на граждани и фирми от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на органи и длъжностни лица.

Промените се налагат заради постановените от Европейския съд по правата на човека осъдителни решения по дела срещу България.

Освен това са налице повтарящи се нарушения поради липса на ефикасно вътрешноправно средство за защита на засегнатите лица, се посочва още в мотивите.

Именно досегашният подход за носене на отговорност само при „изчерпателно посочени основания” е в основата на множество осъдителни решения на Европейския съд срещу страната.

Гарантира се още правото на обезщетение за гражданите и представителите на фирмите, на които не са обяснени по разбираем начин причините за задържането или мярката им не е била гледана в разумен срок.

Измененията в закона трябва да влязат в сила от 1 октомври тази година.