300 000 лева ще похарчи Министерството на транспорта за покупката на камери и системи за видеонаблюдение на изпитите за шофьорска книжка. Това съобщи заместник-министър Камен Кичев след проведена кръгла маса с бранша на автоинструктурите. Кичев увери, че е постигнато съгласие с бизнеса както теоретичният, така и практическият изпит да се заснемат. Задължителното записване на изпитите на кандидат-шофьорите ще влезе в сила след около три месеца чрез промени в наредби № 37 и № 38, съобщи заместник-министър Кичев.

Държавата е отстъпила пред искането на инструкторите инвестицията за камерите да не е тяхна отговорност. Постигнато е съгласие практическият изпит за кандидат-шофьорите да се заснема с камера, която служителят на Изпълнителна агенця „Автомобилна администрация” носи със себе си и монтира в автомобила непосредствено преди изпита. Така автошколите няма да са длъжни да купуват камерите, чиято единична цена е около 500 лв. Теоретичният изпит също ще се заснема задължително. Листовките могат да се решават както в частни центрове, така и в залите на „Автомобилна администрация”. В този случай, ако автошколите искат в залите им да се провежда изпит по теория, то задължително трябва да го оборудват.

Камен Кичев обясни, че в част от предложенията на бранша прозира желание да останат вратички за корупционни практики, но администрацията няма да допусне да бъдат приети такива предложения. Ще бъдем брутални с инструкторите нарушители, увери още заместник транспортният министър.