Топломерите в домовете да се отчитат по-често от веднъж годишно, обмисля Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според нейния председател Ангел Семерджиев така ще бъдат избегнати драстичните разминавания между сметките за парно и подадената топлина.

Решението е резултат от масовите оплаквания от жители на София за надути сметки за парно през януари. Столичани бяха неприятно изненадани от високите сметки за парно през януари, които се оказаха с до 90% по-големи от декемврийските. Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%

Експерти на регулатора вече работят по промяна на методиката, по която действат топлинните счетоводители.

"Начинът им на работа и формиране на сметките вече е показал някои недостатъци, които трябва да се отстранят", посочи Семерджиев. Друга възможност, според него, е топлофикациите да участват на пазара на топлинните счетоводители. По този начин контактът на потребителите с топлофикационните дружества ще е по-пряк и това ще намали деформациите в отчитането, смята председателят на ДКЕВР.

Експертни екипи на ДКЕВР и парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм обмислят и законодателни промени, които да подобрят работата на топлинните счетоводители и отношенията между потребителите и топлофикационните дружества. Възможно е част от промените да се регламентират със сега внесените промени в закона за енергетиката, които в момента се разглеждат от парламентарната комисия.

В момента показанията на топломерите се отчитат в края на отоплителния сезон. Реалното потребление на топлоенергия се изравнява с прогнозните месечни сметки на база миналогодишните данни. Често клиентите на топлофикациите заявяват нулево потребление на парно през зимата, за да платят реалното, а не прогнозното количество топлоенергия. Това обаче се отразява в по-високи сметки на съседите им, които остават с усещането, че са измамени от топлинния счетоводител.

Възможно е отчитането да става на 6 месеца, а защо не и на три - добър вариант за зимния сезон, когато финансовият удар върху гражданите е най-силен, коментираха експерти. Според тях обаче ще се появи проблем, ако отчитането се прави на място от служители на топлинния счетоводител. Това означава голям разход за заплати и ще надуе цените на парното. Затова най-добрият вариант е монтирането на уреди с дистанционно отчитане, смятат експертите.

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.