29 хил. литра гориво са спрени от продажба след мащабна акция на множество държавни институции, започнала на 26 февруари. Запечатани са бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен, които продават некачествено гориво, съобщи МВР. 

От търговската мрежа се изтеглят вече 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин. Други количества са спрени от продажба, докато приключат анализите. 11 700 литра гориво за дизелови двигатели са блокирани заради нередности в документацията за тях.

Най-честите нарушения, засечени при проверките, са свързани с разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че служи за манипулиране на данните, подавани към НАП.

На бензиностанция в Асеновград е открита допълнително монтирана цистерна, която липсва в схемата на бензиностанцията, но е свързана с нивомерна система. Монтиран бил допълнителен електронен блок, с който вероятно са манипулирани данните към данъчните. 

В Харманли освен гориво с много лошо качество имало и бензиноколонки, чрез които лъжели клиентите за количеството заредено гориво. Подобна схема е действала и в София.

Има и бензиностанция фантом. На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, е установено, че на адреса липсва бензиностанция, а същевременно по електронен път към НАП постъпвали данни за реализирани обороти.

Във врачанска бензиностанция съхранявали 1500 литра бензин в пластмасови съдове, от които с пистолет се зарежда в превозните средства. Имало две цистерни, които са свързани помежду си, но само на едната има монтирана нивомерна система.

При операцията за пресичане на престъпни практики на търговците (избягване плащането на ДДС и продажба на гориво, което не отговаря на утвърдените стандарти) са 50 бензиностанции и газостанции в столицата и 15 области.