Държавата взе назаем още 50 млн. лв. от банките, пенсионните фондове, застрахователните дружества и индивидуалните инвеститори. В замяна им предложи ценни книжа, които падежират на 9 юли 2023 година или след 10 години. Постигнатата доходност на аукциона бе 3.43%, което е с 20 базисни пункта по-ниско от предходното предлагане на книжа от тази емисия.

То бе извършено през март, като тогава инвеститорите предложиха доходност от 3.63%, за да купят книжата. Най-ниската лихва, при която са се предлагали на пазара през тази година, е била 3.26%, а за през тази година е имало общо четири продажби на книжа от емисията, показват данните на финансовото министерство.

До този момент държавата е продала дълг за над 1.3 млрд. лв. на вътрешния пазар, а според индикативния календар за месец юни предстои едно предлагане на 7-годишни облигации, деноминирани в евро, като датата на аукциона ще бъде 17-ти юни.

Във вчерашното предлагане най-активни са били банките, които са придобили 44.72% от предложените на аукциона книжа, следвани от застрахователни дружества с 25.40%, пенсионните фондове с 20.68%, инвестиционните посредници с 6% и други инвеститори, у които е отишло 3.20 на сто от предложеното на търга.

Емисията е била презаписана близо два пъти с подадени заявки за 99.84 млн. лв.