Промяна в начина, по който се категоризират запасите от нефт и нефтопродукти приеха на първо четене депутатите в парламента. занапред ще се обособят два вида запаси: стратегически запаси и целеви запаси.

 

Стратегическите ще се ползват при извънредни ситуации и създаването им ще е грижа на частните икономически субекти, които ще бъдат ангажирани с дейността от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

 

Целевите запаси могат да бъдат създавани само от агенцията въз основа на решение на правителството и по негова преценка, съобщава Българската телеграфна агенция.

 

Промяната на ще доведе и нова методика за изчисляване на нивата на запасите за извънредни ситуации. Въвеждат се два подхода, като първият изчислява запасите въз основа на вноса, а вторият пресмята запасите въз основа на потреблението през предходната календарна година.

 

Общото количество на запасите ще се определя въз основа на по-голямата от двете величини - 90 дни среднодневен нетен внос и вътрешнообщностни пристигания, от които 30 дни за агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", или 61 дни среднодневно вътрешно потребление, от които 20 дни за агенцията.

 

В случай, че Министерски съвет прецени за нужно да се създадат целеви запаси, тяхното количество ще се добавя към запаса за извънредни ситуации, но ще имат специален статут и само държавата ще може да се разпоражедане с тях.

 

През миналата година по инициатива на финансовия министър Симеон Дянков се стигна до предложение за закриване на Държавна агенция Държавен резерв, като на мястото й да бе създадена Изпълнителна агенция за нефт и задължителни запаси от нефт и нефтопродукти към транспортното министерство. С промяната трябваше да бъде оптимизиран състава на държавната структура, като от 600 работещи в държавния резерв, на работа в агенцията останаха 39 души административен персонал.

 

Като страна-членка на Европейския съюз държавата е длъжна да осигури резерв от гориво за населенията и предприятията от сектор Енергетика в случай на природно бедствие или война. През 2010 година ангажиментът бе за обезпечаване със запаси, достатъчни за 70 дни.