През следващите две години икономическият растеж в Азия ще възлезе на около 7% годишно – са последните прогнози на Международния валутен фонд, цитирани от BBC. Високият икономически прираст на най-големия континент ще се запази, но заедно с това за някои страни има риск от икономическо прегряване.

Високият ръст на БВП може да доведе със себе си до още по-висок ръст на инфлацията. Вече се наблюдава как много Азиатски държави изпускат от контрол цените на потребителските си пазари, с което правят още по-тежък живота на милиони хора.

Според данните на МВФ, през февруари инфлацията средно в Азия е била 4.5%. Ако цените продължат да нарастват с подобен темп, време е централните банки за затегнат монетарната си политика, твърдят експертите от Фонда.

Заедно с това, проблемите свързани с икономическото прегряване могат да се решат с по-гъвкави валутни курсове. Както е известно, много страни в региона, начело с Китай, контролират стойността на валутите си, за да попречат на бързото им оскъпяване, което пък ще затрудни експорта.

Въпреки че земетресението в Япония има ограничено въздействие върху икономиката на Азия, ситуацията около това все още е неясна, посочва в доклада си МВФ.

Икономическото прегряване е продължителен период на ускорен растеж, който води до висока инфлация и свръхпроизводство, което пък от своя страна може да засегне икономиката и да доведе до рецесия.

МВФ говори за „джобове /ъгълчета/ на прегряването“ в Азия - както по отношение цените на стоките, така и на инвестиционните активи. За да се освободи клапата на прегряващата икономика на Азия, рецептата на МВФ е повишаване гъвкавостта на валутните курсове.

Специално по отношение на Китай, МВФ твърди, че е прибързано да се говори за прегряване, въпреки ръста на цените на храните и жилищата. От октомври насам Китай на четири пъти повиши цената на кредита и твърди, че за тази година борбата с инфлацията е основната задача на макроикономическото управление.

По принцип, по-скъпата китайска валута би отслабила инфлационното напрежение на вътрешния пазар, тъй като вносните стоки, по-специално петролът и металите, ще станат по-евтини. Но експертите отбелязват, че независимо от съветите на МВФ Китай ще позволява единствено бавно и постепенно поскъпване на валутата си.

МВФ предупреждава обаче за риск от надуване на жилищен балон в Хонконг, макар че правителството се бори активно с този проблем. От началото на годината цените на жилищата в Хонконг са скочили с 10% и сега са над нивата от 1997 г., преди да се разрази Азиатската финансова криза. Правителството се противопоставя, като предлага повече земя за продан и принуждава банките да вдигат лихвите по ипотеките.