Републиканският сенатор и председател на Комисията по отбрана Джон Маккейн призова за разправа с руския президент Владимир Путин.

Според сенатора не трябва да се позволява на руснаците да създават свои коалиции, а в същото време да рушат американските, както и да атакуват влиянието на САЩ в Близкия изток. Той призова за засилване политиката на Вашингтон в тази част на света.

Путин трябва да бъде отслабен, защото води антиамериканска политика и САЩ винаги трябва да виждат в него враг, каза още сенаторът, цитиран от CNN.

Според него, ако Русия атакува американските партньори от сирийската опозиция, тогава САЩ трябва да атакуват сирийските лидери и техните военни позиции.

Той поиска блокиране на Русия по всички направления и доставяна на американски "отбранителни оръжия" за Украйна, за да могат да бъдат нанесени сериозни щети на руснаците.

Освен това Маккейн призова за отслабването на властта на Путин в Русия чрез разпространяването на информации за корупцията на руските власти.

Сенаторът смята САЩ трябва да направят коалиция на сунитските арабски страни, насочена срещу Русия.

По-рано Ислямска държава призова мюсюлманите за джихад срещу Русия заради ударите на руската авиация срещу позиции на джихадистите в Сирия.

"Русия ще бъде победена", заяви говорителят на групировката Мохамед ал Аднани във видеозапис. Аднани също така потвърди, че вторият човек в ръководството на Ислямска държава Аби Мутаз ал Кораши е бил убит в американски въздушен удар.