Най-големият интернет аукцион в света EBay планира да съкрати около 10% от работната си сила (3000 работни места), съобщи MarketWatch, позовавайки се на вътрешни източници. 

Още в началото на следващата година компанията обмисля да намали персонала си с 1000 работни места. Очаква се съкращенията да засегнат предимно работници на основния пазар.

Плановете на компанията са част от подготовката й да бъде самостоятелно дружество. Според анализаторите независим EBay ще бъде добър кандидат за поглъщане, а съкращаването на работни места ще намали оперативните разходи, което е ключов показател за бъдеща сделка за продажба. 

През първите девет месеца на годината оперативните разходи на EBay скочиха с 14% до 6,4 млрд. долара, което е около половината от приходите й. 

От компанията отказват коментар относно решението за намаляване на работни места, но твърдят, че EBay възнамерява да бъде независима компания. Те посочват подразделенията eBay.com и StubHub като по-изгодни от PayPal, която се отдели от компанията през септември.

Подразделенията обаче отбелязват бавен растеж заради нарастващата конкуренция на Amazon и Alibaba.