Банка Пиреос България и Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) подписаха днес споразумение за кредитна линия на стойност 70 милиона евро, съобщи гръцката банка. ЕБВР осигурява на Пиреос ново финансиране, което ще бъде използвано за подкрепа на бизнеса в България.

Средносрочното финансиране на ЕБВР ще бъде използвано от Банка Пиреос България за увеличаване на кредитирането на реалната икономика, като по този начин допълнително ще засили присъствието на банковата институция на пазара и същевременно с това ще помогне за разнообразяване и удължаване на срочността на пасивите на банката.

Ние сме щастливи, че ще разширим досегашното си сътрудничество с ЕБВР с този нов проект, особено в сегашния период, когато засилването на финансовата дейност в страната, както и в цяла Югоизточна Европа, е наистина необходимо, посочва Атанасиос Куцопулос, Главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България.

Новата кредитна линия е насочена към малките и средни предприятия, но допуска участието и на по-големи частни компании.

Кредитът, който ще бъде предоставен в два равни по размер транша, е част от по-голямо споразумение, което обхваща също Албания и Румъния, между Финансова Група Пиреос и ЕБВР за кредитни линии на обща стойност 200 милиона евро.