На 18 октомври Европейската банка за възстановяване и развитие ще изнесе новите си прогнози за ръста и възстановяването на икономиките на страните от нейния регион.

През юли банката за развитие даде по-оптимистична прогноза, според която ръстът на БВП за всичките 29 страни трябваше да достигне 4.8% през тази, а през 2012 г. 4.4% - припомня.

Ескалацията на кризата в еврозоната ще представлява сериозен риск за нова Европа, заяви тогава главният икономист Ерик Берглоф. В особена степен това се отнася за новите членки на ЕС в югоизточна Европа, припомня прес службата на ЕБВР. Очевидно от банката считат за нужно да отбележат, че може и да е настъпило очакваното рисково „влошаване на кризата в еврозоната“.

Последната прогноза на Международния валутен фонд за прираста на икономиката на Казахстан през тази година е 5.9%, след 7% през 2010 г. Казахстан е сред големите играчи в региона на ЕБВР и експлоатацията на богатите ресурси и петролни залежи на страната вдига нивото на икономиката.

По сходна ресурсна причина МВФ очаква икономиката на Русия да нарасне с 4.8% през тази година. Прогнозите бяха изработени на база пазарите в първата половина на годината, когато суровините и храните бяха рекордно скъпи.

В същото време присъединилите се към ЕС страни от т.нар. emerging Europe, са принудени да следват мерки на строги бюджетни икономии на Съюза, за да не допускат дефицити – които впрочем се задълбочават от скъпите вносни ресурси.

В рамките на ЕБВР тече вътрешно преразпределение на ресурсите от запад на изток. Но икономиките в тази структура изглеждат толкова разнородни, че трудно може да се създаде особена представа от показател за ръст на БВП средно за страните. Затова и Берглоф уточни през лятото, че рисковете са най-големи точно за България и Румъния.

МВФ прогнозира 9.5% ръст на БВП на Китай за тази и 9.0% за 2012 г. Общо за икономиките на развиваща се Азия /без Япония, Корея и Сингапур/ икономическият ръст се очаква да е 8.2% през тази и 8% през следващата година.

Според финансовия министър Симеон Дянков, от началото на 2012 г. в България ще се стабилизира ръст на БВП от 3 – 4 процента.