Европейската централна банка може да намали лихвените си проценти, ако не през този месец, то до края на март, което ще бъде ключов момент в развитието на дълговата криза в еврозоната. Това пише CNBC, като се позовава на анкета сред икономисти, извършена от Thomson Reuters и на коментари от финансови стратези, наблюдаващи политиката на централната банка.

В четвъртък президентът й Марио Драги ще обяви решенията, взети от ръководството на банката на редовното й заседание. До тук, в първата му година на поста, той бе последователен в коментарите си, че Европейската централна банка е готова да направи всичко, което е в правомощията й, за да подпомогне държавите в затруднение. До тук това се правеше основно чрез обещания за изкупуване на облигации, а на ход е може би следващото оръжие - понижение на основната лихва по депозитите.

Ако колегите на Драги се обединят около вземането на това решение, то настоящата лихва по депозитите, която е в момента е 0%, може да премине в негативна. Това означава, че компаниите ще трябва да плащат на банката, за да държи парите им. За компаниите това ще е стимул да потърсят други места, на които парите им ще съхранят стойността си. За обикновените спестители обаче това отправя директно послание, че не е изгодно да заделят пари настрана в депозити.

В момента основната лихва на Европейската централна банка за рефинансиране е 0.75%. Тя слезе до това равнище през месец юли миналата година. Въпреки, че е ниска, тя не оказва толкова голям ефект върху лихвите по краткосрочното кредитиране, отколкото върху лихвите по депозитите. Това е така, защото евтините кредити от ЕЦБ направиха заемането на пари по-евтино.

Според повечето икономисти, участвали в анкета на Thomson Reuters, през този месец Европейската централна банка ще запази без промяна основната си лихва. Увеличава се обаче броят на анкетираните, които очакват, че в следващите три месеца ще има промяна по този пункт.

Основната лихва не е променяна от почти седем месеца. От тогава до сега икономическите показатели в еврозоната значително се влошиха, особено през четвъртото тримесечие на годината. Това показа, че рецесията, обхванала региона, се е задълбочила. В такава ситуация от централната банка се очаква да предприеме действия, с които да насърчи растежа.

Понижение на лихвените равнища е традиционен инструмент за стимулиране на икономиката. Самата банка наскоро коригира прогнозата си за растежа на европейските икономики през 2013 година и определи по-ниски нива на развитие.

В последното изказване на Марио Драги той намекна, че комитетът, който взема решения за лихвите "набързо е засегнал" и хипотезата за въвеждане на отрицателна лихва за депозираните средства в банката.

Според анализаторите на Морган Стенли ЕЦБ ще извърши намаление както на лихвата по депозитите, така и на основната си лихва със стъпка от 0.25%. Специалистите са убедени, че се работи в тази насока, но не са сигурни кога точно ще бъде извършена тази редукция на лихвите. Причината за това е, че централната банка ще предпочете да изчака да види реакцията на пазарите, както и на политиците при евентуалното пристъпване към понижение на лихвите.

Освен ключовите показатели, които ЕЦБ следи, като безработица и икономически растеж, в региона се влошава и кредитирането и то въпреки наличието на евтини пари. През месец ноември частния сектор е свил търсенето на кредити с 0.8%, като няма изменение в количеството на предлаганите широки пари в обръщение. Това показва, че банките не успяват да пренесат върху крайните потребители стимула на евтините пари, които получават от Европейската централна банка.

Поради този факт ЕЦБ няма да има друг избор, освен да промени лихвата, с което да стимулира търсенето на кредит, завършва анализа в CNBC.