Президентът на Европейската централна банка Марио Драги не даде никакви индикации, че институцията, която ръководи, ще се впусне в нови мерки за подкрепа на банковия сектор или за правителствата в еврозоната, като посочи, че сега не е време за оттегляне на вече дадените стимули, съобщава агенция Ройтерс.

Все повече нарастват очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще предприеме нова спасителна програма, този път заради Испания, която бе притисната от инвеститорите, а също и заради Холандия, чието правителство се разпадна заради несъгласия по бюджета. Наред с това последните данни за състоянието на икономиките в зоната показват, че тя се връща обратно в рецесия.

С помощта от над 1 трлн. евро, раздадена под формата на тригодишни нисколихвени заеми по програмата LTRO, централната банка даде възможност на банките и правителствата да свият дълговете си и да прочистят финансите си от лошите заеми. Сега топката е в полето на правителствата и банките, каза Драги, с което даде индикации, че банката няма да е активна в близките месеци.

Според него банките трябва да затегнат финансите си още повече, в това число да обърнат внимание на печалбите и бонусите, а правителствата трябва да се придържат към мерките за икономии на бюджетни средства. Ние сме точно по средата на реката, която тръгнахме да пресичаме, изрази се образно Драги.

За него LTRO - програмата е била успешна и е постигнала целите си. Дори и само една от целите й да е била изпълнена, а именно купуването на време, можем да я наречем успех.

По отношение на мнението, изразено от Йенс Вайдеман от централната банка на Германия, според когото ЕЦБ трябва да започне да мисли за стратегия, с която да оттегли обратно дадените стимули на икономиката, Драги посочи, че е незряло да се избързва с това, имайки предвид слабите икономически условия.