И това лято в пловдивското село Шишманци ще се отглеждат най много домати. Ако преди няколко години земята е пустеела, то сега всяка педя се обработва, казват местните, цитирани от Марица.

Италианецът Еро Фабрицио Фрески стопанисва 20 000 декара земя в село Шишманци и околните селища. 5 хил. декара от земята е закупил, а останалата ползва под наем за 5 и 10 години.

Вече шест години италианецът живее и работи в Шишманци, а всеотдайността му към земеделието е пример за родните фермери.

Трудовият му ден започва в 5 часа и завършва до залез-слънце, казва агрономът в стопанството му Марчо Марков.

И тази година Еро Фабрицио ще отглежда най-много домати в този край на страната. Заложил е 3 хил. дка домати за консервната промишленост, 4 хил. дка с ориз, жито, слънчоглед и грах. За първи път сее и 1500 дка с рапица.

Очакваните добиви от доматите са над 6 тона, под това количество е на загуба, пресмята той. Има намерение да увеличи собствената си земя до 10 000 дка, както и да изгради фабрика за преработка и консервиране на домати.

Част от продукцията реализира в Румъния и консервните цехове в Пловдив и Първомай. Продължава за изкупува земя в Шишманци, Манолско Конаре, Ясно поле, Белозем и Раковски. През активния сезон осигурява работа на повече от 40 души.