Един млрд. евро ще бъдат достъпни за малките и средни предприятия като преференциални заеми.

Това съобщи зам.-икономическият министър Евгени Ангелов по време на българо-турски бизнес форум, който се провежда в рамките на проявите за посещението на турския президент Абдуллах Гюл у нас.

Ангелов допълни, че у нас има много сериозна база за развитие на ИТ сектора, фармацевтичната индустрия, медицинската техника и други.

В стратегията за привличане на инвестициите се предвижда един млрд. евро рисков капитал, който да бъде достъпен като нисколихвени кредити, заяви Евгени Ангелов.

„Държавното участие, т.е. средствата от бюджета, ще бъдат не повече от 60 млн. евро, привлечените средства от ЕС ще бъдат 340 млн. евро”, допълни зам.-министърът.

Останалите пари ще бъдат осигурени от частния сектор – банки, фондове, които ще могат да кредитират, като имат гаранциите, предложени от българската държава и ЕС.

Турският бизнес може да използва България като платформа за европейска експанзия, каза още Ангелов.

От своя страна изпълнителният директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов допълни, че за периода от 1996 до 2010 г. инвестициите у нас са били близо 40 млрд. евро.

„Основно инвестициите в България идват от европейските държави. Почти 90 % от тези 40 млрд. евро са от държавите от Западна и Централна Европа”, допълни Стефанов.

В топ 10 на инвеститорите у нас САЩ са единствената неевропейска държава. Турция е инвеститор номер 19 в българската икономика.