Норвегия е изправена пред един от най-големите имотни балони в света, с цени на жилищата надценени с до 40 на сто, според Международния валутен фонд.

Само дни преди парламентарните избори, на които дясноцентристите са фаворити с  обещания за облекчаване на условията за кредитиране, доклад на МВФ поставя Норвегия на второ място, след Канада, по размер на жилищния балон.

"Голяма корекция на цените на жилищата може значително да повлияе на икономиката и да доведе до спад на потреблението и жилищните инвестиции. Отрицателното въздействие може да бъде значително предвид високото равнище на задлъжнялост на домакинствата и фактът, че определен сегмент от тях е дори по-силно задлъжнял, с дълг към приходи в съотношение над едно към пет", се посочва в доклада на МВФ, цитиран от Financial Times.

Ерна Сьолберг, лидерът на норвежките консерватори и вероятният следващ премиер на страната, след изборите в понеделник, заяви по-рано тази година, че в Норвегия няма жилищен балон.

Консерваторите искат да отменят планираните нови регулации, които ще направят по-скъпо за норвежките банки да раздават ипотечни кредити.

Норвегия предложи утрояване на рисковите тегла за ипотеките до 35 на сто, което би било най-високото равнище в скандинавския регион. Банките предупредиха, че това ще оскъпи кредитирането като цяло и ще направи по-трудно за младите хора да си позволят покупка на жилище.

Цените на имотите в Норвегия са скочили средно със 71 на сто от 2005 г. насам, след като увеличението на цените на петрола даде тласък на икономическия растеж и възнагражденията в страната.

Според МВФ, коригирани съобразно инфлацията, цените на жилищата се увеличават с по 6 на сто годишно за периода 2010-2012 г. В същото време разполагаемият доход на домакинствата е нараствал с по 3.8 на сто на година.

Бизнесът отдавна са притеснява за ефекта от повишената на инфлация и нефтеното богатство върху норвежката икономика.

"Никой не иска да говори за балон, но разбира се такъв има. Ако отидете в кафене в Осло, всички обсъждат цените на жилищата. Това не е нещо хубаво", коментира главният изпълнителен директор на една от най-големите компании в Норвегия.