Перспективите пред българският SOFIX остават неутрални. Индексът отбеляза спад през изминалия месец април и се върна на нивата от 500 пункта.

Според Анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт след малка консолидация на тези нива той отново ще опита да поднови позитивния си тренд.

Сравнително добрите корпоративни отчети от последните дни на месец април, могат да послужат като добра отправна точка за местните инвеститори и да дадат добър тон на пазара.

Като цяло месец април беше положителен за капиталовите пазари от региона на Централна и Източна Европа, което спомогна за доброто представяне на фондовете Адванс.

Особено силно бе представянето на Русия. Индексът MICEX, деномиран в рубли поскъпна с 3.8%, но успоредно с това рублата поскъпна драстично спрямо долара. Така индексът RTSI, търгуван в долари отбеляза ръст от 16.91%.

Печалби регистрира борсата в Румъния, където BET нарасна с 6.7%. В Сърбия BELEX 15 се повиши с 4.9%. В Хърватия CROBEX спечели 2.3%.

С много силно представяне беше Унгария, чийто индекс се повиши с близо 15 % през месеца и вече е вторият най-добре представящ се борсов индикатор в света от началото на годината след много слабо представяне през 2014 г.

Полша също се представи силно с ръст от 5 % през април. Единствено борсите в България и Украйна бяха под натиск и загубиха съответно 2.2% за SOFIX и 10.3% за PFTS.

Анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт продължават да са позитивни за пазарите в Румъния и Сърбия в последния си месечен анализ на регионалните капиталови пазари.

В Русия текущата инвестиционна картина също се подобри след последното поскъпване на руската рубла. Все още обаче предстои да видим дали акциите ще продължат да поскъпват и в местна валута, тъй като на този етап по-голямата част от положителните движения в цените на акциите през тази година са вследствие на колебанията на валутния пазар.