Едва 5% от българите използват интернет банкиране. Това показва анализ на "УниКредит" за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), представен в края на миналата седмица на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Тбилиси, Грузия. Този процент е твърде малък на фона на 54-те процента българи, ползващи интернет. 

Страната ни е на предпоследно място в региона, като само румънците използват по-малко онлайн услугите на банките. За сравнение цели 41% от словаците и 46% от чехите залагат на интернет банкиране. За последните 6 години процентът на българите, използващи услугата, се е увеличил от 2% през 2008 г. до 5% сега. През това време в Унгария ръстът е от 13 до 30%, а в Полша - от 17 до 33%. 

Затварянето на банкови клонове е една от основните тенденции на пазара на финансови услуги в региона. Закриването на офисите на кредитните институции е вследствие на все по-бързото навлизане на банкирането от разстояние, за което не е необходимо да се ходи на крака до трезора. 

Между 2008 и 2013 г. у нас клоновете на банките са намалели с 0.8%. Средно за региона през този период поделенията на трезорите се свиват с 2.6%. По-бавният темп на намаление у нас е очакван заради малкия процент на българите, използващи онлайн банкиране. За същото време банкоматите в България са се увеличили с 2.5%, а за региона - с 4%.

За 4-те години от 2009 до 2013 г. картовите разплащания у нас са нараснали с 14.9% при среден ръст за региона от 13.7%. Но в същото време страната ни е на последно място в региона по размер на сумите, направени при плащанията с карта. У нас този процент е 4.2 от БВП, като средно за региона е 8.1%. В Словакия този процент е 15, а в Унгария - 11.9.