Близо наполовина по-нисък растеж на българския БВП от очаквания прогнозира УниКредит в последния си анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа.

Предишната прогноза за страната ни беше за ръст от 2.6%, но сега банковата група я променя на 1.5%. Понижението не е изненадващо на фона на мрачните очаквания за рецесия в еврозоната догодина.

Неочакваният рязък спад на инвестициите в България през третото тримесечие на годината също е повлиял за по-ниските очаквания за растежа. От УниКредит очакват още свиване на износа с 0.4% и негативен натиск върху пазара на труда.

Предизвикателствата пред възстановяването на българската икономика остават свиване на външното търсене в комбинация с бавно намаляване на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор и бавно възстановяване на пазара на недвижими имоти и пазара на труда.

Международните рейтингови агенции вече са категорични - криза в еврозоната ще има и тя ще се усети още през първата половина на 2012 г. От одиторската компания "Ърнст и Янг" предвиждат икономиката на 17-те страни с единна валута да нарасне с нищожните 0.1%.

Безработицата пък няма да падне под 10% до 2015 г. Годишната инфлация за 2012 г. ще намалее от сегашните 2.6% до 1.8% и ще остане на това ниво през следващите двадесет и четири месеца.

Новият план за овладяване на дълговата криза, приет от лидерите на общността преди седмица, не елиминира напълно опасността от колапс на еврозоната, смятат още от "Ърнст и Янг".

Европейската централна банка трябва да продължи да купува държавни облигации на закъсали страни и да се подготви да действа като кредитор от последна инстанция, ако се стигне до разпадане на валутния съюз.

Подобни очаквания има и рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс". Жан-Мишел Сикс, главен икономист на "С&П" за Европа, твърди, че прогнозата им може да се влоши и към по-дълбока рецесия в Европа - т.нар. "двойно гмурване", ако се запази кризата на доверие във финансовия сектор. И догодина недвижимите имоти, заетостта и потребителското доверие ще предизвикват най-силно безпокойство.

Въпреки забавянето на икономическия ръст България няма да усети кризата толкова силно. Балансът както на публичния сектор, така и на сектора на домакинствата остава силен, а макар външното търсене да намалява, все още е далече от срива в началото на 2009 г., смятат експертите от УниКредит.

България е сред осемте страни в ЕС с ръст на индустриалното производство през октомври. На месечна база то се е увеличило с 0.4%, а на годишна - с 2.4%. Като цяло обаче индустриалното производство в ЕС и еврозоната е отбелязало най-слабия си резултат за последните две години. Ръстът му на годишна база е едва 1.3%, като той се забавя за втори пореден месец.

Според Стивън Бароу, един от валутните стратези на лондонската Standard Bank, това е сигурен знак за предстояща криза в Европа.

Под ножа

След като в сряда американската рейтингова агенция "Фич" понижи перспективата пред дългосрочния дълг на Societe Generale Експресбанк - България и държавната Българска банка за развитие (ББР), вчера агенцията "взе нови жертви".

"Фич" снижи с една степен дългосрочния рейтинг по дълга на пет банки в Европа. Това означава, че те ще трябва да набират средства от пазарите на все по-висока цена. Сред засегнатите трезори са най-големият белгийски кредитор Danske Bank и третата по големина банка във Франция Credit Agricole SA.