Европейската централна банка (ЕИБ), в качеството си на ръководител на фонда Джесика в България (JESSICA Holding Fund Bulgaria), сключи споразумение с Регионалния фонд за градско развитие, с което се основава Фонд за градско развитие (Urban Development Fund - UDF), съобщи Европейската комисия.

Новият фонд ще инвестира в проекти за развитието на шест града в България и представлява смесено дружество между Сосиете Женерал Експресбанк (Societe Generale Expressbank), холдинг Елана (Elana Holding), Елана инвестмънт (Elana Investment) и Болкън адвайзърс (Balkan Advisors). 

Фондът ще вложи през идните четири години общо 56,4 милиона евро за развитието на Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Ще бъдат подпомагани проекти, с които животът в тези градове да бъде подобрен, включително с осигуряването на по-широк достъп до обществени и социални услуги.

Предвижда се средствата да бъдат насочени към развитието на транспортната мрежа, енергопреносната система, изолацията на сгради, облагородяването на крайградски територии.