„Наскоро Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на министъра на земеделието относно процедурата за сертифициращ орган на плащанията, които прави Държавен фонд „Земеделие” с европейски средства. Провалени обществени поръчки за избор на сертифициращ орган имаше и през миналата година и тогава бяха отчетени като гафове на кабинета Орешарски. Интересно е в резултат на чии гафове е настоящата провалена поръчка?!”, пише в профила си в социалната мрежа Facebook бившият премиер Пламен Орешарски.

„Както тогава, така и сега възникват рискове за възстановяване от ЕК на платени от бюджета субсидии на земеделските производители. Наред с тези рискове, съществуват и такива за налагане на финансови корекции. Последното личи от пристигнали доклади на европейските одитни институции за периода 2011-2013 г., когато секторът бе ръководен от днешните критици на дейността на моя кабинет”, отбелязва Орешарски.

„Не се съмнявайте, че ако такива възникнат, вината на кабинета Орешарски ще бъде обявена по най-гръмогласния възможен начин. Само че констатациите на одиторите касаят период преди моя кабинет и засягат Гаранционния фонд, направените авансови плащания, липса на отношение по информации за нередности в проведени търгове по различни медийни проекти, контрол върху проведените процедури от бенефициентите”, подчертава бившият премиер.

Той припомня, че в 2013 г. разплащанията се движеха със силно забавяне до средата на годината и рискът от загуба на средства по правилото n+2 бе най-висок в сравнение с предходните години.

„Въпреки това през втората половина на годината и особено в последните 2 месеца бяха положени огромни усилия и годината приключи без загуба на нито едно евро. За сравнение през 2011 г. загубите възлязоха на 39 млн. евро, а пред 2012 г. – на 51 млн. евро, като други 81 млн. евро бяха обект на много сериозен коментар от страна на Комисията”, подчертава Орешарски.

„На колко ли ще възлязат загубите тази година в резултат на действията на настоящите власти, считащи себе си за много добри в усвояване на еврофондове? Прехвърлянето на отговорности за управленски грешки върху моя кабинет обаче няма да помогне вече и във вътрешно политически план, а още по малко пред ЕК”, заявява той и добавя, че са необходими бързи и конкретни мерки за пресичане на констатираните лоши практики, за да се съхранят от няколко десетки до няколко стотици милиони евро и същите да достигнат до земеделските производители.