Европейската комисия ще публикува междинен доклад за напредъка на България в областта на правораздаването и обществения ред. В доклада няма искане за налагане на предпазна клауза, признават се постигнати успехи, но има и критики.

В понеделник вечерта БНТ съобщи, че в доклада България понася критики заради липсата на желание за борба с корупцията по високите етажи на властта, но има похвали за работата на Инспектората към ВСС, на Комисията "Кушлев", както и за борбата със злоупотребите на еврофондове. В проектодоклада пише, че "уличните убийства продължават, а добре познати престъпници биват или освобождавани от затвора, или получават леки присъди, заради които пак изглеждат като недосегаеми".

Там се посочва също, че в България има 110 регистрирани автомобила "Бентли", смятани за символ на лукс и разкош. За подобряване на работата на българските правоохранителни институции в доклада се препоръчва да се създаде нов Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс и специални звена за борба с корупцията и организираната престъпност