Европейската комисия предупреди Унгария официално, че срещу нея могат да бъдат предприети правни действия, ако бъдат реализирани намеренията за подмяна на ключови фигури в централната банка на страната, с което се поставя под въпрос независимостта й. Наред с това Брюксел обръща внимание върху опасностите, които унгарският парламент създава с решенията си върху опитите на страната да договори финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд.

През миналия месец премиерът на Унгария Виктор Орбан даде тласък за приемането на нова конституция, която дава право на правителството да назначава членове от ръководството на централната банка. Новата конституция влезе в сила от 1 януари.

През следващите дни Европейската комисия ще извърши подборен юридически анализ на новоприетите текстове, за да провери дали те не нарушават споразуменията в рамките на Европейския съюз.

Междувременно представители на МВФ и ЕС заявяват, че все още не са решили дали ще се върнат в Будапеща, за да преговарят по отпускането на следващ транш от спасителната помощ, от която Унгария се нуждае. Само преди няколко месеца бе постигната договореност за изпращането на € 20 млрд.

До тук международните инвеститори бяха неприятно изненадани от мерките, които правителство взе с цел измъкване от капана на задлъжнялостта - бяха въведени такси върху финансовите транзакции, върху енергийния и телекомуникационния сектор, бяха национализирани активите на пенсионните фондове.