Европейската комисия (ЕК) е приветствала приетата от Министерски съвет Национална стратегия за развитие на сектор обществени поръчки в периода 2014 - 2020 г., съобщават от правителствената пресслужба.

„България е първата от страните със систематични трудности, която предприема структурирани и решителни действия за преодоляването на проблемите“, се казва в писмото от директорите на Генерални дирекции „Вътрешен пазар и услуги” и „Регионална и урбанистична политика”. Подчертава се, че в стратегията е заложена цялостна реформа в областта, съпътствана с план за действие, разписващ конкретни срокове и институции, отговорни за изпълнението му.

Комисията предлага на българските власти да бъде създадена експертна група, която да наблюдава и подпомага реализацията на стратегията, при възникнали трудности.

Приетата стратегия е ключов документ за изпълнението на общите предварителни условия за ефективно усвояване на средства от ЕС през следващия програмен период - 2014 - 2020 г. и финализиране на Споразумението за партньорство с ЕС. От правителството посочват, че България е сред 19-те страни, чиито споразумения са в процес на финален преглед от Комисията.

В съобщението се казва още, че институциите работят усилено за възстановяване на спрените плащания по някои европрограми. Очакванията са по Оперативна програма Околна среда 2007-2013 г. те да бъдат подновени до няколко седмици, а по ОП Регионално развитие това да се случи най-късно през есента.

Наблюдава се активизиране в усвояването на европейски средства и техният размер се увеличава почти двойно през последната година. Според данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС, за периода от началото на 2007 г. до 31 март 2013 г. са сертифицирани едва 28% от бюджета на програмите по Структурния и Кохезионния фонд. Към 1 юли 2014 г. сертифицираните средства са 4,085 млрд. евро или 51% от бюджета по програмите. За една година в икономиката са се влели 1,6 млрд. евро.