Над 200 ученици от 8 столични училища посетиха Завода за преработка на отпадъци на Екобулпак в кв. Филиповци. Това се случи в рамките на месец, чрез пилотния проект „Ела и Виж”, част от информационно-образователната програма на Екобулпак. Организацията дари 8000 лева за реализиране на „зелени” проекти на участниците в инициативата.

97% от учениците знаят как да използват цветните контейнери и са наясно с процесите сепариране и рециклиране на отпадъци, отчитат резултатите от проведената анкета. В рамките на този месец на място децата се запознаха нагледно с процесите по предварително обработване на отпадъците – сортиране, балиране и подготовката им за транспортиране  до рециклиращи предприятия.

Чрез дискусии и информационни филми учениците бяха ангажирани с проблема за отпадъците, как да се намали количеството, което отива на депо, защо е необходимо да се рециклират отпадъците и какво е влиянието им върху околната среда. Децата имаха възможност сами да се убедят как техните усилията да събират разделно спомагат за спестяване на природни ресурси и създават работни места.

На всяко от осемте училища Екобулпак предостави дарение от 1000лв. За реализиране на „зелени” проекти, като например поставяне на контейнери за разделно събиране на отпадъци, поддържане на зелените площи в училищните дворове и др. Инициативата е реализирана с общите усилия на Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА), националната организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки Екобулпак АД и с подкрепата на екологично сдружение „За Земята”.