ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ излиза от състава на имотния индекс BGREIT и от понеделник, 13-ти август, ще бъде заменен на позицията от Ексклузив Пропърти АДСИЦ. Това става ясно от съобщение на Българска фондова борса.

 

След обявяването на дружеството в ликвидация и отразяването на този факт в Търговския регистър, ЕЛАРГ ще отпадне още от SOFIX, BG40 и BGTR30.

 

ЕЛАРГ стартира процедура по ликвидация още през ноември миналата година. Тогава в съобщение до инвеститорите от ръководството му изчислиха, че при разпродажба на активите, акционерите ще получат повече пари в кеш, отколкото е стойността на акциите на борсата. Към датата на съобщението пазарната стойност на активите в портфейла на ЕЛАРГ (над 251 хил. дка) бе около 70 млн. лв.

 

Задвижената процедура прекратява дейността на дружеството с шест години предсрочно. То бе създадено през 2005 година със срок на съществуване до 2018-та година. По негово собствено искане Комисията за финансов надзор вече отне лиценза на ЕЛАРГ за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти.

 

От обявяване на идеята за прекратяване на дружеството до днес, акциите му поскъпнаха с над 144% от 0.80 лв. на 24 ноември 20021 година на 1.956 лв. за лот по последна сделка към 14:00 часа днес.

 

Все още няма официално потвърдена информация за това кой би купил апетитните земи от портфейла на ЕЛАРГ, но в медиите бе споменато именно на Ромфарм компани, която била готова да плати близо 90 млн. лв. за близо 180 хил. дка земи, което прави по 500 лв. на декар.

 

Новото попълнение в BGREIT, Ексклузив Пропърти АДСИЦ, влиза с теглови коефициент в индекса от 0.4104, което е повече от коефициента на тежест от 0.2517, който имаше ЕЛАРГ.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!