Перспективата пред валутния борд у нас се влошава по-бързо от очакваното. Такъв е изводът на анализаторите от Експат Компас в третия му брой.

Правителството изостави приоритета за присъединяването към ERM ІІ и Еврозоната, което е едно от основанията за тази прогноза. На второ място анализаторите не намират за задоволителни промените в Бюджет 2010.

Според Експат Компас бюджетният дефицит през тази година ще достигне до -5.5% защото в страната няма политическа воля за запазване на нисък дефицит. Правителството внесе поправки в Закона за бюджета, които да позволят по-голям дефицит от първоначалния план за -0.9%. Минималното ниво за фискалния резерв ще бъде намалено от 6.3 на 4.5 млрд. лв. Смятаме това за опасно и за липса на решителност за намаляване на разходите, казват анализаторите.

Отрицателните преки чуждестранни инвестиции са нов феномен, както го норичат в Експат Компас. Дори при хиперинфлация и години на криза (1996 - 1997 г.) ПЧИ се равняваха на стотици милиони долари. Причините за това се коренят в неблагоприятната международна обстановка, включително кризата в Гърция, във възприятието, че България е навлязла в порочния кръг на рецесията, в липсата на банкови кредити, в слабите финансови пазари, бюджетните проблеми и липсата на реформи. Влияние оказват също противоречивите изказвания на правителството, които карат някои чужди инвеститори да се чувстват несигурно при правенето на бизнес в страната, противоречивото отлагане на големите енергийни проекти, като атомната централа в Белене, газопроводите и петролопроводите.

Според Експат Компас въпросът на месеца е какво ще направи правителството, ако трябва да избере да намали пенсиите или да изостави валутния борд? Да се намалят пенсиите в номинално изражение е правилно, но непопулярно. Да се увеличи пенсионната възраст  - също. Неправилно е да се вдигат данъци и осигуровки, за да се събират повече приходи, както и поддържането на хронични бюджетни дефицити, тъй като те създават опасност от девалвация и хиперинфлация, в която пенсионерите ще бъдат основни жертви.