Всеизвестен е фактът, че тютюнопушенето води до по-ниска заплата. Не е ясно обаче защо това е така.

Съществува разлика в заплащането, което получават пушачи и непушачи и тя достига до 20%, показва изследване на икономистите Джули Хочкис и Мелинда Питс, публикувано на сайта на Федералния резерв на Атланта. В опита си да намерят рационалното обяаснение на този факт, те проверяват статистически данни, събирани от 1992 година до 2011 година. Подлагайки ги на обработка, те достигат до любопитното заключение, че бившите пушачи печелят повече от хората, които никога в живота си не са палили цигара.

Смята се, че пушачите печелят по-малко и разполагат с по-малък доход заради негативните здравни последици от пушенето. Пристрастените към никотина боледуват по-често, тоест отсъстват повече от работа, застрахователите ги таксуват по-скъпо, работодателите им понякога проявяват дискриминация, защото производителността на труда на пушачите е по-ниска от тази на непушачите. В същото време непушачите са по-добре образовани, обикновено са семейни, по-рядко могат да ядосат шефа си заради вредния навик, а това са все плюсове, които биват възнаграждавани от работодателя.

Той налага "наказания" чрез нивото на възнагражденията, като наказателната премия за пушачите, които не искат да се откажат от навика си, е по-голяма, спрямо тази, която се налага на онези, които са спрели с цигарите. От там идва и различието в заплащането.

Нещо повече - усилието да спреш цигарите се възприема като личен принос към пазара на труда, където за пушенето се смята, че съсипва човешкия капитал. Ето от къде идва и премията за бившите пушачи, което води до по-високи заплати от тези, които получават непушачите, предполагат анализаторите.

Те обръщат внимание, че професиите, свързани с работа на открито, предразполагат по-често към тютюнопушене. близо 83% от пушачите посягат към цигарите всеки ден, докато само 1% от тях се задоволяват с цигара на ден. Близо половината изпушват по пакет цигари на ден, като 56% от тях са мъже, а 42.6% са жени.