Инвеститорите реагираха светкавично на съобщението за несъстоятелност на Мостстрой АД и броят сделки на борсата значително се повиши в четвъртък - 1 055 (604 от които са с Мостстрой и Холдинг Пътища). Това откроява в корпоративния блог на Елана анализаторката Тамара Бечева.

Компанията е част от репо-портфейли и портфейли на фондове, има големи кредитни експозиции към няколко банки, а спадът до 0.18 лв. доведе до 1.5 млн. лв. общи загуби за миноритарните акционери. Реакцията на трезорите ще е от голямо значение. Те или ще дадат възможност за разсрочване на кредитите на други фирми, изпаднали в подобна ситуация или ще ускорят фалита.

Все още има доста компании, на които задлъжнялостта може да създаде сериозни неприятности, но те се справят с обслужването на кредитите си към момента. Още през март от Елана публикуваха графики, които показват състоянието при дружествата от индексите.

Източник на данните са консолидирани отчети на дружествата към 1 полугодие 2010 г., а изчисленията са на ЕЛАНА Трейдинг.

Съотношението дълг към собствен капитал остава високо при Каолин, Еврохолд България, Петрол, ОЦК и Холдинг Пътища. От тях при Холдинг Пътища и Петрол генерираните от компанията средства се оказват недостатъчни за покриване на лихвите (съотношението лихва/EBITDA е над 1). Това засега не е причина за неплатежоспособност, докато дадена компания има достатъчно собствен капитал и адекватни коефициенти за ликвидност.

Според прогноза в блога, най-вероятно тези акции ще изостанат чувствително от движението на пазара в средносрочен план.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!