И през 2013 г. основна тема за глобалната икономика и за финансовите пазари ще бъде процесът на бавното и трудно икономическо възстановяване от кризата, посочват в своите годишни прогнози за 2013 г. ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank. Припомняме, че през 2010 г. прогнозирахме, че бавното подобряване на икономиката ще отнеме период от 5 до 7 години. През изминалата година доверието в еврозоната и Европейския съюз беше сериозно разклатено и дори по-стабилните икономики усетиха пренесена кризата от дефицитите в южните страни поради забавянето в заемане на решителни позиции от страна на европейските политици. По тази причина европейската криза оказа много по-значителен ефект върху глобалната икономика, отколкото очакваха експертите.

За България анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че основният риск пред икономиката за годината е политически - изборите и съставянето на стабилно правителство с визия за икономиката и за борбата с корупцията са неизвестната величина, която може да се отрази много негативно на икономиката и на фондовия пазар. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ обобщава: „Българската икономика ще се възползва от постепенното съживяване в Европа, като очакваме износителите и големите фирми да са водещ фактор за растеж у нас. Възстановяването на ръста на доходите и повишаването на потреблението ще бъде бавно“. Експертите на инвестиционния посредник прогнозират ръст от 1.5%-2.5% за българската икономика, като поясняват, че възстановяването зависи в голяма степен от състоянието на Европа и цените на суровините.

На Българска фондова борса водещи ще бъдат най-търгуваните, но пострадали от спад акции

2012 г. не оправда оптимистичните очаквания на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг към българския фондов пазар, макар че проведената приватизация през борсата доказа, че парите на пазара се появяват, когато има възможности за интересна инвестиция. Все пак SOFIX завърши годината на прогнозираните 350 пункта. В началото на 2013 г. някои акции отчитат съществено поскъпване, което се дължи на оттегляне на разпродажбите от страна на чуждестранни институционални инвеститори, довели до обезценката на книжата. През тази година водещи ще бъдат акциите на най-търгуваните и най-пострадали от разпродажби компании.  Ръководителят на анализаторския екип Цветослав Цачев уточнява: „Очакваме SOFIX да преодолее само равнището от 400 пункта до края на 2013 г. Има вероятност да се повторят ръстовете от юли-септември 2012 г. и декември 2012 –януари 2013 г.“ Като подходящи инвестиционни идеи анализаторите изтъкват покупката на акции на индустриални компании с добри позиции на износ, които са имали слабо представяне в последните 2 години, но се отличават със стабилен бизнес и мениджмънт.

Глобалната икономика: Между печатане на пари и икономии

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank са единодушни, че основните теми през годината ще бъдат таванът на дълга в САЩ, подобряването на американската икономика или нови стимули от Федералния резерв и дали Европейската централна банка ще действа по-агресивно в подпомагане на икономически растеж.  Експертите на ЕЛАНА Трейдинг твърдят, че банковата система в САЩ е в много по-добро състояние, отколкото европейските финансови институции, и затова може би има нужда от допълнителна финансова помощ за тях, за да се възвърне доверието в европейските банки. Анализаторите на Saxo Bank са много скептични към позитивното икономическо развитие в света през 2013 г.  Те смятат, че оптимизмът на инвеститорите не се базира на подобрения в реалната икономика, а е настроение, породено от по-добри финансови условия.  Затова според тях, глобалната икономика през 2013 г. ще нарасне с 2.1% ръст, САЩ с 1.4%, а еврозоната ще отбележи спад в БВП с 0.5%.

На валутните пазари: Резки движения на еврото, очаквания за краткосрочен ръст

И двата анализаторски екипа обясняват, че рязкото възстановяване на еврото в края на 2012 г. е резултат от оптимизма на финансовите инвеститори относно глобалното възстановяване и повишения им апетит към риск.  Поевтиняването на долара дойде от по-агресивната американска политика за подобряване на икономиката, която дава по-добри резултати от приеманите мерки в Европа. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че предвид процесът на подобряване на американската икономика, доларът фундаментално трябва да поскъпва по-късно през годината.  Експертите от Saxo Bank очакват резки движения при еврото в първото тримесечие на 2013 г. предвид изборите в Италия в края на февруари и възможността Европейската централна банка да се реши на подпомагане на банките.  Прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг е равнище от 1.20 EUR/USD (1.62 BGN), което ще бъде достигнато през втората половина на годината.  За валутните трейдъри би била подходяща продажба на EUR/USD след разрешаването на проблема с тавана на дълга в САЩ, което се очаква да тече през февруари. Очакванията на експертите от Saxo Bank са 1.22 EUR/USD (BGN 1.60) в края на първо тримесечие на годината и 1.12 EUR/USD (BGN 1.75) в края на 2013 г.

Спекулативните инвестиции са основният катализатор на ръста при златото

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг поясняват, че динамиката на цената на златото постепенно се успокоява от абсолютния му връх през 2011 г. досега. Цветослав Цачев пояснява: „Спадът миналата година беше малък и това е причина да очакваме възстановяване на покачването към 1900-2000 долара за тройунция.“ Двигател на повишаването е основно инвестиционното търсене, защото иначе през 2013 г. са налице фундаменталните причини за поевтиняване: спиране на стимули в САЩ, апетит към риск на инвеститорите и нарастване на добива. Инвеститорите в злато трябва да бъдат много предпазливи, ако цената падне под 1500 щатски долара. Цветослав Цачев обръща внимание, че някои от акциите на големите компании от добива на злато  се търгуват на атрактивни нива на оценка и биха били подходяща инвестиция в тези условия, тъй като рискът за тях при спад на цената на ценния метал е по-малък. Експертите от Saxo Bank посочват, че фактор за повишения при златото са нови стимули от централните банки, тъй като благородният метал вече е емоционална инвестиция на базата на действията на централните банки. Те очакват в края на  2013 г. достигане на цена на златото от 2075 долара за тройунция, но ръст над 1800 щ.д. ще има по-късно през годината. За първото тримесечие на 2013 г.  прогнозират средна цена от 1740 щ.д. за тройунция.

Стабилни и малко повишени цени за петрола

И двата анализаторски екипа подчертават, че 2013 ще бъде една спокойна година за петрола поради умерените темпове на икономическо възстановяване и липсата на сериозни геополитически рискове. Увеличаването на търсенето ще поддържа леко по-висока но стабилна цена на суровината. ЕЛАНА Трейдинг прогнозира 105 долара за барел американски лек петрол и 120 долара за барел сорт Брент в края на 2013 г. Подходяща инвестиция за възползване от ситуацията е покупка на акции на големите петролни компании, които се търгуват на ниски съотношения цена/печалба и носят стабилни дивиденти. Анализаторите на Saxo Bank очакват ценови диапазон за сорта Брент от 105 – 115 долара за барел през първото тримесечие на 2013 г.

Апетит за акции през цялата година, изненади от борсите на южноевропейските страни

Експертите на Saxo Bank подчертават, че  с оглед  на доброто представяне на индексите от предишните години, за 2013 г. е ясно, че не може да не притежаваш акции. Глобалните индекси все още са под историческите средни стойности на коефициентите за оценка от 1996 г. насам.  Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че щатските индекси са близо до абсолютните си върхове и въпреки очакванията за печеливша година, потенциалът им за растеж вече е сравнително ограничен поради фундаментални фактори. Цветослав Цачев отбелязва: „Всяка корекция ще е възможност за краткосрочни покупки, тъй като очакваме S&P 500 да се търгува в диапазона между 1 350 и 1 550 пункта през годината.“ Това дава възможност за търговия с акции в този диапазон. През последните няколко години от кризата американските индекси регистрираха около 20% ръст годишно. Екипът на Saxo Bank гледа позитивно на представянето на американските индекси през годината и очаква поредни добри резултати за S&P500. Според експертите най-печелившата стратегия продължава да бъде да се продават печелившите и да се купуват губещите акции от последните месеци. Ако тази стратегия запази актуалност през 2013 г., както се случваше през последните няколко години, то сега губещите фондови пазари на Италия, Гърция, Испания и Португалия може да са най-големите изненади. Анализаторите от европейската инвестиционна банка обръщат внимание, че неравновесието между акции и облигации от последната година може да се промени през 2013 г. и предупреждават инвеститорите в облигации да внимават през втората половина на годината.